Perkongsian kesihatan. Anda pernah dengar ulasan dan nasihat pakar nutrisi kebaikan makanan mengandungi *G.I (Glycemix Index) rendah?
Apakah G.I ini dan apakah kebaikannya kepada kita?
*G.I ialah ukuran bagi makanan yang mengandungi karbohidrat dan impaknya terhadap gula darah kita.
"Semakin rendah nilai G.I, maka semakin lambat makanan itu dicerna atau diserap. Ini kerana pemecahan dan pembebasan glukosa adalah secara berperingkat-peringkat"
G.I rendah adalah amat penting dan sangat membantu dalam program penurunan berat badan. Ini kerana serapan yang berperingkat tadi mampu membuatkan seseorang individu tadi, lambat berasa lapar, sekaligus dapat mengawal selera makan.
Rujukan nilai Glycemic Index adalah 100, pengkelasannya begini:
1) G.I TINGGI ukuran indek melebihi 70
2) G.I SEDERHANA ukuran indek antara 55 - 70
3) G.I RENDAH ukuran indek bawah 55
Kandungan G.I bergantung kepada jenis kandungan kanji, lemak, protein, asid organik atau garam dalam sesebuah makanan.
Apa kebaikan jika kita mengambil makanan yang kandungan Glycemic Index nya rendah?
1) Perut akan tahan kenyang lebih lama
2) Dapat mengelakkan diri dari mengantuk. Ini kerana G.I rendah akan mengekalkan lebih lama tenaga pada tubuh.
3) Membantu menstabilkan paras gula dalam tubuh
4) Membantu mengurangkan kolesterol
5) Dapat mengurangkan berat badan secara konsisten
Formula 1 Nutrisi Herbalife mendapat pengiktirafan mengandungi *GI (Glycemix Index) rendah dalam lingkungan 15-20 sahaja.
Jom amalkan gaya hidup sihat aktif dan seimbang bermula hari ini juga sebagai langkah ikhtiar serta TANGGUNGJAWAB kita menjaga AMANAH tubuh badan kurniaan Allah ini
**PENAFIAN: Produk Nutrisi Herbalife bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit
p/s: Kongsikanlah semula ilmu ini. Moga bermanafaat
#fastfoodforsmartpeople
#cellularnutrition
#healthymeal
#healthybreakfast
Inginkan personal coach untuk turun berat?
Hubungi sy di 0162262476
Like fb Adilah Fat to Fit
Add fb Adilah Isharudin
Follow Insta Adila_FitClub
Follow Twitter @AdilahIsharudin
No comments:
Post a Comment